Снимка: БГНЕС

Работещите в Селскостопанската академия – директори, учени и помощен персонал, подкрепяни от Национално представените синдикати (НФТИНИ при КТ "Подкрепа" и ФНСЗ при КНСБ), ще проведат протестна акция на 27 юни в градинката до Народното събрание във връзка с недофинансирането в бюджета за 2022 г., съобщиха от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

Протестът ще започне от 9.00 ч. и ще съпътства заседанието на Комисията по бюджет и финанси, където ще се проведе обсъждане и второ гласуване на актуализацията на държавния бюджет за тази година. Синдикатите настояват за допълнителни средства в размер 5,5 млн. лв. за увеличаване на работните заплати в актуализацията на бюджета за академията.

Селскостопанската академия е единствената специализирана българска научна институция за изследователска, консултантска и научно-приложна дейност в областта на земеделието.

Тя изпълнява задачи по стратегическата цел за продоволствената сигурност и подобряване качеството на живот; има изграден и доказан потенциал и върхови постижения във всички области на растениевъдството и животновъдството, растителната генетика, селекцията, агроекологията; над 92% от всички сертификати и признати сортове на България са собственост на академията; над 160 изобретения и полезни модели са неин продукт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase