Снимка: БГНЕС

Спират достъпа на джипове до Седемте рилски езера от 1 юли до края на септември. Ограничават и броя на туристите, заради заблатяването на езерата и ерозията на терена. Последните резултати от проучване сочи, че състоянието на езерата е обезпокоително и те постепенно изчезват.

Началната станция на лифта за Седемте рилски езера обикновено е мястото, от което нерегламентирно, пълни с туристи, към планината тръгват десетки джипове. В подножието на езерата, туристите масово не одобряват такъв вид транспорт в Рила.

Владимир Милушев, директор на НП "Рила", споделя, че наистина има проблем с езерата, съобщава NOVA.

"Губим ги, това е доказано научно. Причината е засиленият човешки натиск - ерозията на пътеките, част от тях нерегламетирани, по тях се свличат земни маси", обясни той.

Според туристи джиповете са излишни и представляват допълнитено замърсяване и шум.

През годините бизнесът с джип-транспорта в Рила е много печеливш. За едно лято нелегалните превозвачи прибират хиляди левове – без да плащат данъци, и без да спазват никакви закони.

Не само джиповете обаче са проблем за Рила. Според туристите дейностите, които от Националния парк предприемат в името на това да насочат само в определени маршрути потокът от туристи, са недообмислени и също може да имат тежки последствия за природата.

С всяка година влиянието, което човешкото присъствие оказва върху природата в Рила се увеличава. Затова вече се чуват и призиви да се търсят начини за намаляване на туристите в планината.

От Парк "Рила" за поредна година предупреждават, че е забранено къпането и като цяло навлизането в седемте рилски езера. Очевидците на подобни нарушения, които най-бързо и сигурно заблатяват езерата, могат да подават сигнали на горещите телефони в дирекцията на парка.

Коментари Напиши коментар

22

Анонимен

преди 8 месеца

За незнаещите - джиповете ходят до там, където ходи и лифта. НЕ! Джиповете не ходят до езерата! Ходят до хижата. До там се движат по черен път, който се използва да се карат провизии на хижата. А провизийте ги карат с джуган!

21

Анонимен

преди 8 месеца

Боже!!!Колко години и никой не може да спре тези джипове! Как да очакваме ,че ще оправят държавата?!

20

Анонимен

преди 8 месеца

Който иска да види Рилските езера - пеша до там. От Паничище или от хижа Пионерска. Безумия от рода: джапанки, пантофки-балеринки и дамски чанти......долу , в равното!!!