Снимка: НИМХ

Днес през страната ще премине студен атмосферен фронт. Ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. На отделни места валежите ще са интензивни и значителни по количества. Ще има условия за градушки.

Жълт код е обявен днес в 14 области в Централна и Северна България. Предупреждението е за кратки, но интензивни дъждове и гръмотевични бури в Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора,както и за областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Разград и Силистра.

Вятърът ще се ориентира от североизток и ще е слаб, в Източна България - умерен, и с него ще нахлуе хладен въздух. Максималните температури ще бъдат между 23° и 28°, в София - около 23°. Атмосферното налягане е по-високо от средното за месеца и ще остане без съществена промяна, сочи прогнозата на НИМХ.
 
По Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Преди обяд по северното крайбрежие ще има краткотрайни валежи с гръмотевици, а след обяд - на места и по южното. Ще духа умерен североизточен вятър, който привечер ще отслабва. Максимални температури - 22°-23°, температурата на морската вода е около 22°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи от дъжд с гръмотевици. Ще има условия за градушки. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който след обяд ще се усили. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 14°, на 2000 метра - около 9°.

В неделя ще има временни увеличения на облачността, но само на отделни места, главно в Южна България, ще превали краткотраен дъжд; от запад температурите ще започнат да се повишават. Вятърът ще е от изток-североизток, до умерен, през нощта срещу понеделник ще стихне.

В понеделник ще бъде почти тихо, ще преобладава слънчево време, вероятността за валежи е малка, сутринта ще е сравнително хладно, на места по Черноморието - с ниска облачност или мъгла. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са между 26° и 31°.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase