Снимка: БГНЕС

В какво финансово състояние са болниците в страната и как се финансира здравеопазването?

"Финансовото състояние на болниците като цяло е стабилно. От 62-те държавни болници, които Министерството на здравеопазването следи и има участие в тях, около 54 процента не генерират загуби", заяви в "Денят започва" д-р Петър Грибнев, заместник-министър на здравеопазването.

Още по темата

По думите му критичните болници са "Пирогов", "Александровска", "Свети Георги" в Пловдив и болницата за хематологични заболявания в София.

"Те са най-зле финансово. Тези болници, които не се държат стабилно, трябва да предоставят адекватни бизнес планове, детайлни", допълни д-р Петър Грибнев и допълни, че това се дължи на процеси, които са текли през годините.

По думите му, сега се прави опит да се увеличат клиничните пътеки, както и да се увеличи заплащането в сектора.

Той уточни, че се осъществява контрол относно фалшивите хоспитализации и където е необходимо се изпращат проверки.

"Август месец се очаква да се въведе електронната хоспитализация", добави д-р Петър Грибнев.

По думите му за една седмица период има около милион и 400 хиляди електронни направления в системата.

"В момента сме в процес на приемане на наредба за електронното здравеопазване. Надявам се тази актуализация на бюджета да бъде приета, защото е изключително важно", каза още д-р Петър Грибнев.
 

Коментари Напиши коментар

5

Дано не съм прав

преди 7 месеца

Обаче всеки декември се почва едно плащане на дълговете на държавни и общински болници т.е. замита се краденото. Отделно всеки който е ял в такива болници знае за какво става въпрос за другото не съм специалист.

4

Анонимен

преди 7 месеца

Нормално е болниците, които най-много поеха болни с Ковид-19 да са най-зле. Пътеката за Ковид-19 не покриваше и половината от разходите на болниците за лечението на болните с Ковид-19.

3

Хахаха

преди 7 месеца

За това няма пари за заплати!!!!