Снимка: БГНЕС

С началото на летния туристически сезон и масовото търсене на работна ръка по Черноморието стотици украински бежанци намират възможност за професионална реализация. В курорта "Албена" с трудови договори са 30 от настанените 1000 украинци. Подадени са други около 120 заявления и скоро предстои назначаването на още хора.

Светлана Канапльова от Николаев е в България от 15 април. Доброволците на БЧК на границата я насочват към хотел в област Добрич. Не след дълго тя започва да търси работа, попада в един от хотелите в Албена, където сега работи като пианист.

"По специалност аз съм пианистка. Завършила съм Консерваторията в Одеса. Работех като заместник-директор в Колежа по култура в Николаев. Работата тук много ми харесва, може да се каже, че сбъднах мечтата на живота си, защото да се отдадеш на изкуството носи много удоволствие. Много ми помогнаха, разпечатаха ми ноти, защото аз не бях подготвена, дадоха ми и подходящи дрехи за работното ми място.", каза тя пред БНР

От 1 юни след изпитателен срок на трудов договор като екскурзовод в Албена е наета Олга Хиршова, която също пристига от Николаев.

"Тук ще работя предимно с туристи от Германия, защото в Украйна бях университетски преподавател по немски език. Поинтересувах се за работа, те взеха предвид знанията ми по немски език, минах обучение и вече работя в курорта Албена. Доволна съм от условията за работа - предоставиха ми работно място в офис, дадох ми компютър, телефон, колегите са отзивчиви."

Управителят на хотел „Наслада“ в Балчик Александра Джафарова също вече е наела на работа украински бежанци. Да не се прекъсне интеграцията на украинците тук е и основната причина тя да вземе решението да продължи да работи по новата програма за подкрепа от 15 лв. за нощувка и храна на човек.

"При нас вече работят 12 човека, много активно ходят на интервюта за работа, съдействаме им. Бюрото по труда помага много. Хората нямат никакви претенции какво ще работят."

В хотел в село Кранево в кухнята вече са започнали работа десет украински бежанци.

Всички украински бежанци, които останаха в Балчик в хотелите, продължили работа и по новата програма на правителството, споделят, че са доволни и благодарни, защото имат още малко време на разположение, за да продължат с процеса по интеграцията си и не се налага да започват всичко отначало. За тях един от основните проблеми продължава да бъдат високите наеми и дългата процедура по тръгване на децата на детски градини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase