Снимка: БГНЕС

Продължават усилията за възстановяване на движението през прохода Петрохан след поройните дъждове, паднали в Северозападна България. Стихията нанесе щети за милиони левове във Вършец и Криводол.

Поройният дъжд, паднал в ранните часове вчера, затвори прохода Петрохан, а река Ботуня излезе от коритото си и нанесе щети във Вършец и квартал "Заножене".

Днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов провери на място ситуацията.

Вече има план за разчистването на Петрохан. Водата изрови асфалта, след като паднаха над 120 литра на квадратен метър дъжд. Причината за това е запушен водосток, който попречи водата да мине под пътя.

След като се отводни отсечката, ще стане ясно какви са щетите и колко време ще е нужно за възстановяването на пътя.

Преди обяд прогнозата бе проходът да бъде отворен най-рано утре. След обяд отново заваля, съобщават от БНР.

На място ситуацията видя областният управител на Монтана Ванина Вецина, заедно с представители на Областното пътно управление:

"Ако сега продължи да вали, възможно е да нанесе още поражения, защото фирмата със сигурност днес е работила и са правили всичко възможно с очакване да няма силни валежи. Но, разбира се, има изненада и това се случи, точно когато и аз преминавах, така че не може да сме сигурни, че в утрешния ден ще бъде отворен проходът. Зависи от времето", коментира Вецина.

Над 100 литра на кв. метър паднаха над Вършец, от Балкана водата е изтръгнала цели дървета и заедно с камъни и ги е влачила към квартал "Заножене".

 Река Ботуня излезе от коритото си и отнесе седем моста, наводни над 20 къщи, откъснат водопровод остави "Заножене" без питейна вода. Щетите са огромни, каза кметът инж. Иван Лазаров:

"Най-важното е, че няма жертви, такова бедствие, такава огромна стихия. За момента имаме сигнали само за удавени животни на територията на общината, но за хора пострадали, слава Богу, няма".

Със собствени средства Общината няма да се справи:

"Министър Караджов, след като се запозна, пое ангажимент да се търси помощ от държавата. Трябва да бъдат отпуснати целеви средства от Министерския съвет, за да може да се възстановят щетите.

Просто немислимо е това да стане със средства на Общината, щетите са по-големи от размера на бюджета, който Общината харчи за една година. Огромни са щетите".

Водата продължава да се оттегля от къщите, комисия ще определи щетите от пороя над Вършец.

В община Криводол по долното течение на река Ботуня, където придошлите води също предизвикаха мащабни наводнения, обстановката се нормализира. Водното ниво спада и реката се прибира в коритото си.

В село Ракево, където беше обявено частично бедствено положение, опасността вече е отминала и там започна отводняване на залетите терени и приземни етажи.

Опасността за Ракево е отчетена още снощи след рязкото покачване на нивото на реките Ботуня и Лева, чийто водосбор преминава през селото. Незабавно е обявено частично бедствено положение.

Заместник-кметът на община Криводол Валентин Кирилов:

"Въпреки преградите, които са направени през миналите години, нивото беше достатъчно високо, за да прескочи през тях и да наводни. Веднага бяха извикани екипите, мобилизирахме Пожарна, местните групи и на място до късните часове на нощта опитвахме да предпазим имотите и училищата, детските градини с пясък в чували, с техника – багери. След 1:00 часа започва на нивото да се нормализира, да не се покачва и останахме само през един час на следене".

Въпреки усилията край речното корито и предпазната дига все пак има наводнени общински терени, земеделски площи, дворове и приземни етажи:

"За пет минути заля навсякъде всичко, мина през дигата... Мазе пълно, 1 метър е водата в мазето", разказа местен жител.

Екипи с помпи отводняват засегнатите терени, утре комисия ще огледа и ще опише щетите от бедствието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase