Снимка: БАБХ

Над 418 тона плодове и зеленчуци, внос от трети страни, преминали през ГКПП "Капитан Андреево", не са допуснати да достигнат до потребителите в Република България и ЕС от 20 май досега.

Причината е, че чрез лабораторен анализ в тях са установени наднормени количества остатъчни вещества от пестициди, съобщиха от БАБХ.

Още по темата
Считано от 20 май т.г. БАБХ пое всички етапи от извършвания фитосанитарен и здравен контрол върху плодовете и зеленчуците, внос от трети страни, преминаващи през граничния пункт. Пробите за анализ за наличие на остатъчни вещества от пестициди при официалния контрол се изследват единствено в „Централната лаборатория за химични изпитвания и контрол“ към БАБХ.

Пратките с плодове и зеленчуци, при които са установени несъответствия, не са допуснати на територията на страната и ЕС. В съответствие с Регламентите на ЕС и законодателството на Република България, продукцията е била насочена за унищожаване или е била върната в страната на произход.

Заловените храни, които подлежат на съобщаване по Системата за бързо оповестяване на храни и фуражи (RASFF) са били сигнализирани незабавно.

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 3 месеца

Мнжж опасни тие плодове и зеленчуци, брееей

8

О хо хо

преди 3 месеца

ЯВНО НЕ СА СИ ПЛАТИЛИ КАТО НА ПРЕДИШНАТА ПРОВЕРОВЪЧНА ЧАСТНА ФИРМА....

7

Светнат

преди 3 месеца

Ей, надминахте тиквата по лъжи и измами :)И защо трябва да лъжете и да ви хващаме толкова елементарно?Информацията е публична, отворих портала на rasff и там си стои черно на бяло ОСЕМ камиона за цитирания период. Демек 160 тона, предимно пипер и лимони.