Снимка: Bulgaria ON AIR

Пореден случай на агресия срещу медици възмути обществото. След ситуацията с насилие заради починал пациент в Самоков, част от лекарите поискаха да напуснат лечебното заведение.

Още по темата

"В медиите трябва много да се говори за това насилие над медици, което се превърна в норма. Всички заедно трябва да говорим и да идентифицираме проблемите, които са основно в комуникацията.", коментира пред Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

По думите ѝ самите пациентите не знаят какво да очакват от спешната помощ. Те очакват незабавно действие, но за да бъде оказано, медиците трябва да бъдат спокойни.

"Трябва да се обясни на хората какво могат да очакват, те нямат възможност спокойно да обсъдят проблема с медиците, особено в състояние на спешност. В състояние на спешност има много субективни емоции, които ескалират ситуацията", каза Недкова.

Другият проблем е, че медиците са твърде малко и са преуморени. Те са застрашени от професионално прегаряне, което води до това да се окажат от системата, допълни тя.

Заяви, че е правено изследване защо медицинските сестри напускат България и на първо място това е заради неуважението и незачитането на труда им. След това е ниското заплащане.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи преди три години направи обширна кампания срещу насилието, но пандемията я прекъсна. Кампанията е била под надслов "Ние сме призвани да лекуваме, не да воюваме".

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 7 месеца

Поредната регистраторка на събития от поредната измислена институция ...

33

БЪРЗА ПОМОЩ

преди 7 месеца

/държавната/ в Испания лекува пациентите си безплатно дори и да нямат здравна осигуровка, който не вярва да дойде и да провери !

32

Анонимен

преди 7 месеца

АБВ, те много изостанали янките бе, щом в България много бързо били обслужвали пациентите, бре, да се чудиш защо бягат към Америката, вероятно за да ги умъртвяват от чакане из болниците ? Я се спрете русофилите бе, бил синът ти в САЩ ама в сънищата си, остана да похвалиш и Москва с болниците си и да се разберем най-после !?