Снимка: БГНЕС

"Има тенденция към трайно намаляване на незаконните посегателства върху българската гора", обясни пред БНТ инж. Валентин Чамбов – зам. министър на земеделието.

Според него онзи бич преди 20-30 години с многото незаконни посегателства вече не е факт.

Годишно служителите на държавните горски предприятия и на регионалите дирекции правят стотици хиляди проверки. За предходната години са констатирани около 20 000 кубически метра незаконно добита дървесина.

Тази незаконна сеч е проблем, но не е драмата от предходните години. На фона на 6.5 - 7 млн. добита дървесина у нас, това е незначителен процент, но всяко отсечено дърво е удар върху нас, каза инж. Чамбов.

Той все пак предположи, че има обеми, които не са успели да задържат, но смята, че тези обеми ще намаляват трайно.

Залавянето на незаконната сеч е и благодарение на всички сигнали от граждани. Агенцията има страница в социалните мрежи, както и горещ телефон.

Направени са видими всички превозни билети. Т.е. гражданите, когато видят камион с дървесина, могат да проверят по номера на автомобила дали пренася законно. Може да се провери дали е издаден превозен документ и това, което е натоварено на камиона дали отговаря на дейността, каза инж. Чамбов.

По думите му в последните години има устойчива тенденция на увеличавана на площита на българските гори. За 50-60 години този запас се е удвоил. Прави се всичко възможно гората да се възстановява нормално.

България изнася дървесина и за държави в ЕС и извън ЕС, но тези обеми са толкова незначителни, че на практика не оказват влияние върху пазара на дървесина в страната, уточни още зам.-министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase