На 1 април килограм метан у нас се е продавал средно срещу 2,90 лв., а днес цената му е 3,64 лв. Така той става най-скъпото автомобилно гориво, макар само преди година да се смяташе за най-евтиното и заради това много масово. Все повече собственици на метанстанции споделят, че клиентите им намаляват и не знаят, докога ще се справят в тази ситуация, съобщи Bulgaria ON AIR.

Кирил Ризов работи като таксиметров шофьор повече от 30 години. На ден минава около 100 км и все още е на сметка да зарежда метан, но заради последното увеличаване на цените работи почти без печалба.

Още по темата

"Преди ценовия шок на горивата, ако метанът излизаше 2 пъти по-евтино гориво, сега е максимум между 1/3 и 1/4, но все още разликата между бензина и метана, е в полза на метана", посочи таксиметровият шофьор Кирил Ризов.  

Димитър Хаджидимитров е собственик на малка бензиностанция. От няколко месеца забелязва все по-голям спад на клиентите. Миналата година е зареждал на колонка между 90 и 100 метан, а в момента между 30-35 тона.

"Много от колегите, които разчитат само от продажби на метан, продават може би на себестойност. Нямат никаква печалба Много от превозвачите, които бяха поръчвали камиони на метан директно върнаха камионите и се отказаха от поръчката, защото просто няма смисъл", заяви Димитър Хаджидимитров.

Опасенията на голяма част от колегите му, които работят изцяло на метан са, че заради високите цени и малкия поток от хора, може да затворят.

"Няма икономическа изгода да зареждаш метан. Повечето от клиентите минават на алтернативни горива. В рамките на една година горивото на метана се вдигна близо5 пъти, ако е била преди 25 лв. на 1000 кубика, цената в момента е 163 лв.,което естествено рефлектира и върху цената на колонките. Нашето потребление като продажби е паднало над 3 пъти", каза собственикът на малка бензиностанция Димитър Хаджидимитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase