Студент от университета в Русе се нуждае от 8000 евро, за да сбъдне мечтата си да изостави инвалидната количка.

21-годишният Васил Иванов от Ново село е с детска церебрална парализа, а надежда за подобряване на физическото му състояние дава болница в Турция.

Васко е завършил интериорен дизайн в Професионалната гимназия по строителство в Русе. Той обича да учи, въпреки уврежданията си, и кандидатства в Русенския университет. На лекции ходи заедно с майка си Ивелина Иванова, която е неотлъчно до него.

"Аз пиша, учим заедно, вземаме изпити…Има условия за студенти с увреждания в университета. Учителите са добри, нямаме проблем с тях", сподели тя.

Преди три години майка му намира клиника в Турция, която предлага шанс на Васко да проходи - с помощта на робот. Според лекарите поне три години е нужно да се правят процедури.

"Искам да има шанс да си изкарва парите, за да не чака от държавата. С една инвалидна пенсия от 200 лв. кое по-напред. Пътуването от Ново село до Русе в двете посоки е 10 лв.", обясни Ивелина пред телевизия Bulgaria ON AIR.

За лечението са нужни 16 000 евро, от които са събрани половината. Семейството разчита на помощта на добрите хора, за да сбъднат надеждата си.

"Мечтая да се оправя и да си намеря работа в някоя фирма, която прави видеоигри", призна Васил Иванов.

Парите трябва да се съберат до края на юни, за да могат Васко и майка му да заминат за Турция на 1 юли и да се върнат в университета за новата учебна година.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Коментари Напиши коментар

7

Гошо

преди 1 месец

До КалоянКакво учи па ти бе, учел той ,влачат го там да го показват А като се изучи се ползвай от професионалните му умения

6

хм

преди 1 месец

До Калоян , 3 . Заради многото разкрити измами ,хората вече трудно даряват. Аз лично вече не. В нашия вход ,разведена майка с две момичета ,едното с изкривен гръбначен стълб до степен да не може да диша. Хората са дарявали за него ,а тя купи апартамент с тези пари. Накрая детето имаше късмет ,че държавата уреди безплатна операция и вече е напълно добре. Майката си кара обаче пак в просия на дарения...

5

Myself

преди 1 месец

Що с у л ь о и п у л ь о ми разказват какво аз трябва да правя със собствените си пари? Като искаш да помогнеш помагай. Този е от тъмните шведи които се кръвосмешават. При славяните от държави като България, Хърватска, Русия, Украйна и Беларус е забранено и те изхвърлят като псе. Радвам се че учи и това е повод ада му се помогне въпреки всичко. Но тук някой да ми дава клон на фара щото той/тя така мисли и всички трябва да се съобразяват е смешно и жалко. Calm you tits Caren. This is not USA