Снимка: БГНЕС

Инфлацията в еврозоната стабилизира за втори пореден месец на рекордно ниво от 7,4% спрямо същия месец година по-рано, а в целия Европейски съюз нарасна до 8,1%, тъй като войната в Украйна и западните санкции спрямо Русия продължават да водят до ръст на енергийните цени.

Още по темата

На месечна база индексът на производствени цени (CPI) в еврозоната се повиши през април с 0,6%, а в ЕС - с 0,8 на сто, предава БНР.

Потребителската инфлация на годишна база в еврозоната нарасна през април за втори пореден месец със 7,4%, показват окончателните данни на Евростат. Въпреки че това представлява слаба низходяща ревизия спрямо предварителните данни за повишение на потребителските цени със 7,5%, това е най-високата инфлация от началото на съществуването на еврозоната. За втори пореден месец инфлацията е с повече от три пъти по-висока, отколкото целевото ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

В същото време инфлацията в целия Европейски съюз се ускори през април до 8,1% от 7,8% през март.

Основен принос за рекордно високата инфлацията в еврозоната оказват енергийните цени, като през април те сочиха с 37,5% спрямо година по-рано, но след повишение с цели 44,3% през март.

В същото време цените на неенергийните индустриални стоки се повишиха с 1,1% на месечна и с 3,8% на годишна база, докато цените на храните, алкохола и тютюна се повишиха с 1,9% на месечна база и с 6,3% спрямо април 2021 г., а цените на услугите се повишиха с 1% на месечна и с 3,3% на година база.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната нарасна през април с 1% спрямо март и с 3,5% на годишна база (след годишен растеж с 3% през март).

Най-висока инфлация на годишна база през март беше отчетна в Естония (повишение с цели 19,1%), следвана от Литва (с 16,6%) и Чехия (с 13,2%), докато най-ниската инфлация беше отчетена в Малта и Франция (от 5,4% и за двете държави), следвани от Финландия (5,8%).

Според данните на Евростат хармонизираната потребителска инфлация в България през април нарасна с 2,1% спрямо предходния месец и се ускори на годишна база до 12,1% от 10,5% през март, потвърждавайки данните на НСИ от по-рано тази седмица.

По този начин хармонизираната инфлацията в нашата страна е петата най-висока в рамките на ЕС, след като други четири държави членки на съюза отчетоха по-силен ръст на цените през април 2022 г. от този в България (Естония, Литва, Чехия и Латвия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase