Снимка: БГНЕС

През уикенда Западна Европа може да бъде обхваната още един облак прах от пустинята Сахара. По данни на "Коперник+ - европейската организация, която следи времето и климата, в момента над Атлантическия океан е надвиснал голям облак прах. Според прогнозите на учените този шлейф ще премине над Западна Европа в петък и събота.

По-рано тази година изследователите от "Коперник" забелязаха сравнително големи количества прах, които се носят от африканската пустиня над Средиземноморието и други части на Европа. Праховите частици могат да придадат на въздуха оранжев отблясък и да покрият автомобилите с тънък кафяв слой, предупреждават от организацията.

Прахът от Сахара може да повлияе на качеството на въздуха и да предизвика дразнене на дихателните пътища. Това важи с особена сила за страни като Испания, която редовно е подложена на въздействието на подобни явления. Според моделите на "Коперник" Испания отново ще се сблъска с най-голямото количество прах, предава БГНЕС.

Облаците прах от Сахара оказват влияние и върху температурата. Частиците блокират слънчевата светлина, което може да доведе до разлика от няколко градуса. Облаците ще доведат до още последствия за климата, обясняват метеоролози, и допълват, че в резултат на въздушните течения, които разнасят тези частици, може да се стигне до значителни температурни разлики.

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен 6Ако не е пясъкът, ще са полените, от които след дъжд става още по- зле. Тамън измия, след 2 дни все едно не е мита от година

6

Анонимен

преди 1 месец

Вече няма смисъл да мием колите.

5

Анонимен

преди 1 месец

Все ни е едно! Направо ни закопавайте живи в тая държава! И без това сме живите мъртви от години тук.