Снимка: Ротаракт клуб-Варна

От „Ротаракт клуб” - Варна организират поредната инициатива за събиране на отпадъци "Бира за смет", която ще се проведе на 15 май (неделя) от 10.00 часа в района на Телевизионната кула над квартал Виница.

От името на акцията се подразбира, че вместо сливи, доброволците, които се включат в почистването на екопътеката в района, ще получат бира или друга освежаваща напитка за всеки събран чувал с боклук.

Тази година кампанията е национална, тъй като ще се проведе по едно и също време в другите големи градове в страната, каза за "Радио Варна" Денис Кяшиф, пас-президент на "Ротаракт клуб"-Варна.

"Ние сме избрали екопътеката до Телевизионната кула, но ще се радваме да успеем да мотивираме и другите хора да последват примера ни и да излязат в неделния ден да почистят мястото около себе си", сподели Виктория Харизанова, която също е член на организацията.

"Тъй като в тези инициативи участват и много семейства с малки деца, за малчуганите ще има други освежаващи напитки. Подготвили сме и много настроение с музика", каза още Харизанова.

Организаторите очакват тази година да се включат около 100 доброволци.

Акцията ще продължи до обяд, след което събраните отпадъци ще бъдат извозени, а някои ще бъдат предадени за рециклиране.

"Избрали сме бирата да е в кенчета, тъй като са рециклируеми. Чашите за безалкохолно също", сподели Денис Кяшиф.

"Всеки е добре дошъл. Не е нужно предварително записване. Осигурили сме и всички необходими средства за почистването като чували, ръкавици и дезинфектанти", допълни тя. В района ще има разположени и контейнери за смет.

Кампанията "Бира за смет" се провежда за четвърта поредна година.

"Първата година акцията се проведе в района на Камчийски пясъци. Тогава за 4 часа събрахме 3 тона отпадъци. Натъкнахме се на какви ли не боклуци", спомниха си Денис и Виктория.

С всяка следваща година обаче, отпадъците намаляват. Организаторите отдават това на съвестта на хората и вярват, че подобни кампании ще възпитат любов към природата и най-вече нейното опазване и у децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase