Снимка: БГНЕС

В Поморие от днес започва полагането на маркировката за синя зона, монтирането на бариери и паркомати. Това съобщи кметът Иван Алексиев.

"Всеки иска да бъде решен този проблем. Подават се заявления до 25 май, за да може след това да направим и разпределението. Не навсякъде има възможност да се направи това паркиране. Но хубавото е, че стартираме и паркингите с необходимите софтуери, бариери за плащане, т.е. максимално да разширим местата. Надявам се до края на май да сме готови и от първи юни да стартираме системата."

100 места ще обхваща синята зона в града. Те ще са само пред общината и обществените сгради в града, а цената за престой ще е 1.20 на час с работно време от 8 до 18 часа. За поморийци ще има платено преференциално паркиране, като предложението е то да струва 25 лева на месец, но минимум от 4 месеца.
 
За туристите ще се обособят безплатни буферни паркинги. Три са терените, които се оглеждат, обяви кметът Иван Алексиев. "Зоната на бившата ж.п. гара до стария лимонаден цех, там има участък, който е общинска собственост, ще го почистим. Другата зона, която също ни се предложи, това е на пясъчната коса, където са почивните станции. Теренът е общински от 6 декара, почистен. И третият голям паркинг, който предлагаме, е двора на манастира.  Решението за манастира обаче трябва да се вземе на епархийския съвет в Сливен", добави Алексиев, цитиран от БНР. 
 
Идеята от 1 юни наредбата за паркирането вече да действа в Поморие, уточни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase