Снимка: БГНЕС

Има съмнения за първи случай на мистериозния остър хепатит при децата. Проверява се пробата на малък пациент от Бургас като още не е потвърден официално, че става въпрос за такъв случай.

Още по темата

"Пуснати са указания от МЗ във връзка с хепатита с неизяснен причинител, които са изпратени до всички общопрактикуващи лекари и педиатри, и до болниците, лекуващи деца. Указанията са какви лица с каква симптоматика трябва да бъдат съобщавани и проследявани", обясни пред БНТ д-р Мирослава Киселкова от РЗИ-Бургас.

Тя уточни, че няма информация за този хепатит нито епидемиологични връзки между случаите, затова контактните лица в семейството и колектива ще бъдат наблюдавани за симптоматика.

За неуточнения случай са изпратени три проби на 4 май в Националния център по заразни и паразитни болести. Резултатите все още се очакват.

Симптомите на острия хепатит са повишаване на телесна температура в най-малка степен, гадене, повръщане и пожълтяване на кожа и склера, обясни д-р Светослав Тодоров, зам.-директор на УМБАЛ-Бургас.

"Има изразено предположение за такъв случай", допълни лекарят. Той не коментира на каква възраст е бил младият пациент.

По думите му, родителите трябва да наблюдават ако детето е отпуснато, придобило жълт цвят на кожата и е отпуснато.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase