Снимка: БГНЕС

Денят започна с мъгла в София, която бързо беше изместена от майското слънце. Какво време ни очаква през дългия уикенд и до края на месеца?

"6 май ще започне с много слънце, парадът ще се осъществи без проблеми по отношение на метеорологичната обстановка за осигуряване на полетите. Следобед ще има валежи и прегърмявания над Северозападна България", прогнозира синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

През дългия уикенд ще има повече слънце на изток, облаци и валежи - следобед над югозападните райони. Температурата на морската вода е 14-15 градуса. По последни данни българите, които са избрали тридневна почивка в Гърция ще се радват на хубаво време. То няма да е подходящо за туризъм в планините в следобедните часове.

"Тогава се очакват валежи, по високите заснежени участъци има преспи, които създават условия за подхлъзвания. Снежната покривка трудно се топи", уточни Янков пред Bulgaria ON AIR.

Средната температура на 6 май ще бъде 20-25 градуса, в събота - с градус по-ниска. А в неделя ще започне постепенно повишение, но за кратко.

"Следващата работна седмица ще започне с валежи, с гръмотевична дейност в Западна и Централна България. До 14 май ще има много високи температури. Градусите ще достигнат 33 в югозападните части и около 25 в София. Това е характерно за глобалното затопляне - резки периоди с бързо увеличение на температурите", уточни синоптикът.

Той добави, че пролетни и летни мъгли са често срещано явление. И предупреди за опасен участък по пътя Благоевград - Сандански, където мъглата бързо пада и видимостта рязко намалява.  

Условия за градушки ще има около 10-11 май в Западна и Централна България. Синоптикът припомни, че часове преди това те могат да бъдат локализирани, но препоръча на земеделците да застраховат площите си.

От средата на май започва период с  динамично време с чести валежи, температурите ще се задържат 21-26 градуса. Времето ще се стабилизира след 24-25 май, когато ще има дни с повече слънце и високи температури.

Традиционно още през май месец българи избират гръцките курорти за морска почивка. Но през последните години зачестяват опустошителните циклони в района.

"Има тенденция за засилване на циклони, които се зараждат над Гърция. Характерното е, че зачестяват. Моят съвет към всички пътуващи е да не се отказват от почивката си, но да следят краткосрочните и средносрочните прогнози в рамките на 3 до 5 дни", препоръча Петър Янков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase