Снимка: Bulgaria ON AIR

Бизнесът не получава компенсации заради високата цена на тока от началото на май. Причината е, че мярката, предвидена от правителството действаше до края на април. Очаква са представители на бизнеса да се срещнат с премиера Кирил Петков, финансовия министър Асен Василев и министъра на икономиката Корнелия Нинова.

"Две са темите, които са важни за нас. Едната тема е продължаване на компенсациите за цената на електроенергията за небитовите потребители, като това, което формулирахме като предложение, е долна граница 150-160 лв. на мегаватчас. И искаме отпадане на тавана, тъй като в тази ситуация с несигурност и цените на борсата, може да се случи така, че компенсациите да не могат да постигнат ефекта, който целят - а именно поносима цена за бизнеса, за да може той да съществува", каза главният секретар на Българската-търговско промишлена палата Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че втората тема е по отношение на цената на газа.

"Нашето настояване е правителството, в комуникация с Европейската комисия и без да се нарушават санкциите, да се проведат разговори с "Газпром", за да се види дали може да се запази този механизъм за плащане в долари. Ако правителството продължи да отказва да намери някакви механизми, които другите държави търсят, за да се запазят доставките през "Газпром", настояваме за компенсация в тази разлика между цените, които ще се получат с новите доставки", добави Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

В момента мегаватчас на борсата струва 420 лв.

"Ще има вълна от фалити, опити на част от предприятията да прехвърлят по-високата цена на електроенергия в техните цени. Тези опити едва ли ще се увенчаят с успех, тъй като такъв голям ръст няма как да бъде прехвърлен в цената. Корективът е пазарът, той едва ли ще поеме такъв сериозен риск. Ние се конкурираме с предприятията от целия Европейски съюз", подчерта главният секретар на БТПП.

По думите му това, което спасява българските предприятия, е качеството и цената.

"Това, което не беше изпълнено от управляващите, е в рамките на месец април да бъде договорен механизъм за сключване на дългосрочни договори за бизнеса, които да дадат възможност за договаряне на предвидима цена. Говорим за период от 12-18 месеца. Създаването на нови бизнеси на този етап ще е изключително трудна задача", допълни Васил Тодоров.

Той сподели, че вече са провели среща с вицепремиера Корнелия Нинова.

"Имаме насрочена среща с министър-председателя. Преди това комуникацията беше тотално блокирана, в средата на месец април изпратихме писмо с настояване за провеждане на такава среща. В началото на миналата седмица получихме писмо от министъра на финансите, който ни препрати към министъра на енергетиката, а той от своя страна ни препрати към министъра на финансите с указанието, че той е компетентният орган", поясни Тодоров.

До момента са изплатени общо 1,4 млрд. лв. като компенсации за бизнеса. Те са свързани с електроенергията. От бизнеса се надяват, че компенсациите ще продължат през май и юни.

 

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 месец

Не знам как е в България, но в Испания си имаш минимална заплата за всеки отрасъл и под тази заплата няма как да те осигурят. И минималните заплати с над 1000 евро дори един път сервитьор се осигурява на 1100 1200 евро

22

123

преди 1 месец

Ние да им плащаме помощи и отделно безобразно завишените цени!!! Алоуууу, тогава таван на цените и печалбата на бг "бизнеса"!!!

21

sante_dog

преди 1 месец

хммм, защо да плащам на някой да си играе на предприемачество? Сериозно ако му се помогне когато цената на тока е висока (да кажем с 2/3), бизнеса ще сподели ли печалбата си когато тя се увеличи - след края на войната например (да кажем с 2/3)?