Снимка: БГНЕС

Премахването на хартиените рецепти от 1 май и заместването им с електронни разедини обществото. Мярката не се посреща еднозначно нито от пациентите, нито от лекарите. Екипите на Спешна помощ ще носят компютри или таблети. Другата реформа, която управляващото мнозинство предлага, е да се промени ролята на личния лекар.

"Електронни рецепти се издават много отдавна в България, това вече не е проблем за общопрактикуващите лекари", коментира казуса пред БНТ д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Български лекарски съюз.

Още по темата

Проблем е задължителното преминаване към този тип рецепти, това няма да може да се случи, подчерта д-р Брънзалов.

И посочи като причина, че рецепта се получава след преглед от лекар, а се получава в аптека, но този преглед може да бъде осъществяван на много места, никой лекар не може да тръгне на гърба с компютър, с електронния подпис и където и да преглежда пациенти, да издава само електронни рецепти.

"Надявам се, че ще се прояви разбиране и ще се въведе този хибриден модел, в който ще могат да вървят и двата варианта. Ако се въведе от 1 май задължителното издаване на електронна рецепта, аз мисля, че ще бъде много голяма грешка и в най-скоро време ще трябва да бъде отменена наредбата в този ѝ вид", подчерта д-р Брънзалов.

Електронна рецепта може да се издаде при всякакъв вид преглед, който е регистриран в Националната здравна информационна система. Но когато няма необходимата техника за издаване на такава, няма как да бъде издадена и тя трябва да бъде написана, както се е писала до този момент.

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 9 месеца

Споко ще почне режим на тока тогава рецептите ще се пращат с пощенски гълъби

17

Доктор

преди 9 месеца

Фармацевтите искат само да си продават илачите,не ги виня,но това не е медицина, за жалост вече са доста малко тези от тях които наистина си разбират от работата, за пример само замислете се в колко аптеки изработват лекарства, от мен да знаете че в тези аптеки работят професионалисти! А не продавачи на зарзават, защото и човек без образование може да извади от шкафа опаковката и да ви я продаде, за справка в много държави в аптеките има персонал без мед. образование и не стават грешки!

16

Доктор

преди 9 месеца

Трябва да се даде възможност, а не да се ограничават колегите, в момента в който ел.рецепти заработят така както трябва, повярвайте никой няма да пише на ръка, много по лесно е да избереш от падащо меню лекарството и дозата от колкото да го напишеш, освен това няма да се правят и грешки с дозата. А относно генеричното им заместване това не винаги е добро и трябва да е по преценка на лекаря а не на фармацевта, лекаря е този който има опит с дадения медикамент, ефективността му и т.н