Снимка: БГНЕС

"Имаме един устойчив тренд на нарасттване на цените. Имаше едно завихряне на ноември и декември миналата година, после забавяне. В последните 10 дни имахме задържане на равнищата на повишената база, но предстоят събития, които ще разтревожат пазара." Такова мнение изрази пред БНТ председателят на Държавна комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

Още по темата

Според него, бавното покачване на цените на основни хранителни стоки у нас ще продължи докато не се успокои пазарът на енергийни ресурси.

При зърното имаме успокояване на пазара на олиото и зърното. Очакванията са добри за нова реколта, но се надяваме на благоприятен климат.

По думите му, ново поскъпване не се очаква единствено при пресните плодове и зеленчуци, защото продукцията в България е добра и се очаква скорошно насищане на пазара с качествена българска стока.

Иванов допълни, че спирането на газовите доставки засега няма да повлияе на оранжерийното производство, но ако ситуацията остане същата през следващия селскостопански сезон, цените ще се повишат още.

Според него въвеждането на диференциран ДДС за хляба няма да доведе до поевтиняването му, но ще задържи цената. Тази година българските производители очакват изключително добра зърнена реколта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase