Снимка: Bulgaria ON AIR

Необходимо е  приемане на Закон за доброволчеството. Такова мнение изрази председателят на Българския червен кръст академик Христо Григоров.

"Всички знаят кога доброволчеството е изключително необходимо. Като че ли в последните години имаме непрекъсната нужда от доброволци. Надявам се, че обществото разбра колко ценни са доброволците и колко незаменима е тяхната роля, особено в последните години. Законът ще бъде само част от онова, което трябва да се направи, за да имаме достатъчно доброволци", каза зам.-генералният директор на БЧК Славита Джамбазова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ с този закон доброволецът ще може да получи своя правен статут.

"По този начин той има много по-висока степен на гаранция по отношение на неговото здраве, работата му в различни условия, както и това да работи по достатъчно сериозен и легитимен начин. Въпросът не е просто да има един закон, а той да бъде адекватен. Доброволчество трябва да има, защото виждате всички бедствени и екстремни ситуации, които не спират, и предстоят още много такива", допълни Джамбазова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Оказва се, че има и доброволци, които са уволнени от работа.

"Това е един от най-острите проблеми, той наистина съществува. Тъй като понастоящем няма законова основа, легитимна основа, по която да бъдат освобождавани служителите, които са доброволци, от работа. Планинската спасителна служба е единственият фактор, който спасява хора в планините. Голямата част от него са доброволци - хора, които работят. Обаче невинаги те могат да бъдат освободени от работа", подчерта зам.-генералният директор на БЧК.

Тя сподели, че общият брой на доброволците е до 3%.

"Доброволческата активност в добре развитите общества е от порядъка на 10-20% от целия състав на населението. И тези хора имат изключително висок принос, защото доброволческият труд е незаменим", категорична е Славита Джамбазова.

Тя успокои, че ситуацията край Дуранкулак с бежанците от Украйна вече е спокойна.

Коментари Напиши коментар

13

Жанна Петрова

преди 9 месеца

Да дойдат сега украинците да помагат

12

Анонимен

преди 9 месеца

БКП шайката ви краде парите, които трябва да обезпечат тези дейности , за това трябва да доброволствате. Пари нема действайте. Другари, дайте да даем!!!

11

Анонимен

преди 9 месеца

толкова пари това бчк получава от фондации от държавата , какви доброволци наемете си служители вместо да си купувате луксозни линейки