Отделението по Съдебна медицина в Бургас е препълнено с тела на бежанци с неустановена самоличност. От там поискаха прокуратурата да разреши служебни погребения за тях.

Отделението може да затвори, ако не се намери решение на проблема с телата на бежанците с неустановена самоличност. За това алармира единственият съдебен лекар за Бургас и Ямбол Галина Милева.

"Проблемът е, че в бургаската съдебна медицина има прекалено много тела на покойници и най-вече на бежанци, днес станаха девет. Основната причина за смъртта им е измръзване или сърдечна недостатъчност", посочи съдебният лекар Галина Милева.  

Хладилниците в моргата са общо девет и не достигат.  

"Хладилниците са адски недостатъчни, вътре телата са по два броя, нямаме вече никакво място за повече починали. При тази ситуация нямам вариант да приемам повече, а бежанците непрекъснато се увеличават, непрекъснато минават границата и минават при нас", допълни съдебният лекар.

В отделението работят един съдебен лекар и един специализант.

"При тази ситуация има и друг вариант - всички ги пускам в отпуска и затварям отделението! Настояваме прокуратурата с делата, които са приключили или почти приключили, да се издадат постановления за служебни погребения", заяви Галина Милева пред телевизия Bulgaria ON AIR.

От прокуратурата в Бургас свикаха спешно заседание, като се е взело решение да се ускори работата по всички форми на международно правно сътрудничество .

"Без установяване по безспорен начин на самоличността на дадено лице, то нито може да бъде предадено на своите близки, нито да бъде служебно погребано", посочи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase