Снимка: БГНЕС

За Великден Благодатният огън няма да бъде пренесен до България. Тази година ще се използва Благодатният огън, съхраняван от миналата година в Синодалния параклис "Св. цар Борис-Михаил", предаде БГНЕС.

Решението църковна делегация да не пътува до Йерусалим на Велика Събота бе взето от Св. Синод на БПЦ-БП. Още същия ден премиерът Кирил Петков предложи предоставянето на правителствения самолет. Това се случи на 14 април, а подготовката за пътуването до Йерусалим изисква повече време. От Светия Синод заявиха само, че причина светия огън да не бъде донесен тази година за българите са „неблагоприятни обстоятелства”.
Всяка година на Велика събота на Божи гроб от небето в ръцете на Йерусалимския патриарх пада Благодатният огън. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези.

Благодатният огън символизира чудотворната светлина на Възкресението на Христос, за която говори още апостол Петър, и се смята за светиня за вярващите. Появата му в навечерието на православния Великден чрез молитвите на православния патриарх, духовенството и хилядите поклонници, се нарича "чудото на слизането на Благодатния огън".

В последните две години Благодатният огън попада в капана на коронавируса.

През 2020 година в главното светилище на християнския свят – църквата на Гроба Господен, богослужението по измолването на Благодатния огън протече при закрити врата. Тогава улиците на Йерусалим бяха пусти и липсваха обичайните поклонници, които изминават пътя по Виа Долороса (Via Dolorosa - Пътят на страданието) в навечерието на чествания от католиците Великден. Тогава огънят не бе пренесен до България, а бе използвана частица от този, който беше донесен през 2019 г.

През 2021 година огънят донесе врачанският епископ Григорий с правителствения "Фалкон". Тогава българската църковна делегация получи Благодатния огън от нашия посланик в Израел Румяна Бъчварова, но заради строгите мерки духовниците чакаха в правителствения самолет и не стигнаха до църквата на Гроба Господен.

Коментари Напиши коментар

25

Анонимен

преди 1 година

Изчетох всички коментари и не прочетох нито един смирен!Жалко много жалко за вас!

24

Анонимен

преди 1 година

Тия на снимката имат вид на изцяло отдадени на пост и молитва. Не че ще ме чуят, но бих ги предупредил, че преяждането и наднорменото тегло са вредни за здравето на тялото и дyшата :)

23

Анонимен

преди 1 година

Живея до черква, преди съм гледал дали в събота срещу великден някой ще донесе т.нар. благодатен огън отвън, примено кола с попове да дойде, па да носят запалена свещ, или нещо подобно. Естествено нищо такова не съм видял! Или и в тая черква палят огъня с тайнство :) Запалката на попа - и това е.