Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции за извършени нарушения по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическата група на ЕВН, съобщиха от комисията.

КЗК установи, че предприятията прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени, предава БГНЕС.

КЗК наложи имуществена санкция в размер 1 896 210 лв. на „Електроразпределение Юг“ ЕАД за нарушението по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЕВН и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез: 1. Обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени; 2. Възпрепятстване на процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени посредством: отказ за изготвяне на стандартизирани товарови профили, отказ за подписване на рамкови договори с независимите търговци.

КЗК наложи имуществена санкция в размер 1 902 995 лв. на "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД за нарушение по чл. 21 от ЗЗК, изразяващо се в злоупотреба с господстващо положение, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЕВН и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЕВН за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase