Снимка: Bulgaria ON AIR

Заради сигнали за незаконна сеч в Северозапада, частни лесовъди твърдят, че са репресирани от служители на Агенцията по горите и държавното горско стопанство. От Изпълнителната агенция по горите отричат проверките срещу тях да са нарочно.

През август миналата година Георги Йорданов сезира екипа на Bulgaria ON AIR за незаконна сеч.

"Влязох да сека в имот, който съм купил. Забелязах, че има много незаконна сеч. Дървесината не би трябвало да се похабява така. Всичко се изнася за Румъния - документи обаче за това, според мен, няма. Те имат право да секат 3,5 декара, а са изсекли около 3000 плътни кубика, или така наречените 5,8 - пространствени. Това всичко се контролира от РДГ", каза той.

Няколко дни по-късно Георги получава предупреждение да спре да търси отговори. А няколко месеца след това, на 5 април, двата му камиона са конфискувани при спецакция в землището на село Воднянци.

"Претоварвахме дървата на тир станцията. Дойдоха служители на ИАГ-София и започнаха проверка. Всичко беше наред, само не бях издал превозен билет от сечището до тир станция, което е административно нарушение. Те започнаха да обикалят камионите. Накрая отказах да се "разберем", както те се изразиха. Изглежда не стана работата да се разберем и започна скандал", сподели той.

От Изпълнителната агенция по горите изпратили до телевизията писмен отговор, в който обясняват какво се е случило.

"В хода на проверката е установено, че единият от водачите на МПС е и лицензиран лесовъд. Същият се качил в товарния автомобил и се е опитал да избяга с него. Служителите на ИАГ са го спрели и са потърсили съдействие чрез телефон 112. На място пристигат служители на РУ Белоградчик и група дознатели, като по време на извършване на проверката, лицензираният лесовъд издава превозен билет за единия камион", се посочва в позицията.

Георги и колегите му обаче са категорични, че проверката е имала друга цел.  "Почнаха да взимат ключовете на камионите, прибраха му личната карта. В крайна сметка прибраха двата камиона", обясни очевидецът Красимир Младенов.

От Регионалното горско стопанство в Берковица отказват коментар пред камера по казуса.

Вижте повече в репортажа на Калин Иванов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase