Снимка: БГНЕС

В новата стратегия на здравното министерство е заложено увеличение на работните заплати на лекари и медицински служители, но се оказва, че то ще важи само за заплащането на държавните болници. Подобно решение може да доведе до отлив в общинските болници.

Според проф. Петър Петров - управител на МБАЛ "Свети Мина" в Пловдив е важно да се намери начин да бъдат дотирани общините с разликата в средствата за увеличение на заплатите, за да не се получават неравенства.

"Ние не получаваме пари от общинския бюджет, болницата е търговско дружество на самоиздръжка", каза пред БНТ проф. Петров. Според него кадровият проблем е най-голям, особено на ниво медицински сестри. По думите му, ако едно дружество получава сусидии от държавната каса, се получава неравна конкуренция.

Главната сестра на болницата Светла Иванова коментира, че общо взето всички сестри работят на 2 места. По думите ѝ професията на медицинската сестра трябва да стане защитена. Според нея, проблемът е от години, но ако това решение бъде прието, това ще задълбочи проблема за недостиг на кадри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase