Снимка: БГНЕС

От началото на пандемията и въвеждането на дистанционния модел на работа се установи, че това е добре както за компаниите, така и за служителите. На пръв поглед компаниите спечелиха от спестяване на офис разходи например, но това сериозно повлия на ангажираността на хората, обясни пред Нова тв  Мария Стоева.

"Това повлия и на задържането на хората на работното място. Напускането на служители през последните две години в световен мащаб е голямо. Така, че може да се каче, че повече са негативите от този модел на работа", добави тя.  

Още по темата

Според оперативния мениджър Християн Петков негативите не са повече, но трудностите са се увеличили.

"Изглежда, че условията са се облекчили, но липсва социалният елемент в изграждането на една организация, което коства напускането на кадри и назначаването на нови. Докато един служител започне да носи стойност на компанията минават между три и шест месеца, което струва пари на фирмите", каза той.

Все още конкретен отговор на въпроса доколко предпочитан и по-добър вариант е работата от вкъщи няма.

"В някои компании това е по-добър и работещ вариант, за други обаче не е. Изключително голям брой хора предпочитат да работят от вкъщи, смятайки че така са по-продуктивни. Затова и много компании търсят начини да запазят хибридния модел на работа", добави Мария Стоева.

Християн Петков добави, че през последните две години над ¼ от българите са работили от вкъщи, като близо 80 % от тях желаят да се върнат в офиса под някаква хибридна форма.

Коментари Напиши коментар

13

Ученика

преди 11 месеца

На офис сградите и моловете приключва царството...

12

Анонимен

преди 11 месеца

13 - аз съм счетоводител така че и с компютър, и на хартия знам как да подам данъчна декларация. А ако не я подам на всеки е ясно какви глоби следват и дали съм бил в офиса или не е все тая. Естествено, че няма как да работиш от къщи, ако вършиш физическа работа. Ясно е, че тук говорим за услуги.

11

Анонимен

преди 11 месеца

Не е вярно, че са по-продуктивни. Всичко е един майтап днешно време.