Емблематична сграда на 200-годишното килийно училище в Дебелец се руши. За ремонт има готов инвестиционен проект, но финансиране няма. В града обмислят да започнат дарителска кампания, за да възстановят килийното училище.

Училището е построено с дарения през 30-те години на XIX век. В него е преподавал и Петко Рачев Славейков.

"Килийното училище, което е емблематична сграда за жителите и за нашето населено място, е в аварийно състояние. В такова го заварих в началото на мандата ми", каза кметът на Дебелец Снежана Първанова.

Преди пет години е изготвен инвестиционен проект за сградата, съгласуван с Министерството на културата. После е внесен в община Велико Търново, но за две години не е осигурено финансиране.

"Проектът е за 19 хиляди лева, а направените количествено-стойностни сметки за същинската работа към миналата година възлизат на 226 хиляди лева. Предвиждат се помещения за обредна зала, предвид близостта до гробищния парк, предвиждат се помещения за монаси или хора в беда, както и помещение за музейна сбирка", обясни Първанова.

В Дебелец вече не вярват на институциите. Обмислят да започнат дарителска кампания, за да върнат блясъка на сградата с историческа стойност.

"Говорим за обединение и заедно с дебелчани да направим една кампания, за която със сигурност ще работя и ще дам всичко от себе си", изтъкна общинският съветник и жител на Дебелец Георги Недев.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase