Само за 10 години област Видин е загубила около една трета от населението си, сочат данните от последното преброяване в страната. Най-засегнати от обезлюдяване са общините в пограничните райони. Лошата инфраструктура, липсата на канализация и голямата безработица са сред причините хората да търсят препитание в големите градове или зад граница.

Далече на Северозапад, близо до границата със Сърбия, се намира едно от най-тъжните села. В околностите му бойни действия са водени последно през Втората световна война, но къщите изглеждат така, все едно до неотдавна там са падали бомби. В Големаново преди са живеели над 2000 души, а днес са не повече от 60 човека, разказва Bulgaria ON AIR.

Отдавна са паднали оградите и мрежите на имотите. На порти и врати висят ръждясали катинари, които не пазят нищо. Големите къщи стоят като призраци, едва прозиращи иззад храсти и дървета. Те са с отворени прозорци, със счупени стъкла, а на много от тях покривите са открити, без керемиди. Всичко се руши.

"В този квартал тука има пет-шест човека, в тази част тук на селото, а долу има още пет-шест. И така е. Обезлюдено", каза жителка на селото.

"Имало е живот в това село - две училища, църква – 1883 г. е направена, 86-а е осветена. 1910 г. – 2089 жители. 1926 година – 2141 човека. Това е апогеят", коментира кметският наместник на селото Гошо Найденов.

Голямо изпитание е колективизацията от 1950 година. Тогава големановци ревностно защитават селскостопанските си имоти и отказват да се включат в новосформираното ТКЗС.

Филмът "Селска панихида" на Миглена Георгиева и оператора Ангел Пешков гледайте тази вечер от 19:00 ч. по Bulgaria ON AIR.

 

Коментари Напиши коментар

15

До 24

преди 1 година

Пак не ти се получи пропагандата.Кой изкара хората от селата и ги натика като мишоци в панелни коптори?

14

Анонимен

преди 1 година

След 1989 година повечето села в България са на доизживяване. Деца няма, млади няма, вече и хора на средна възраст няма. Има само хора на по над 65 години. Желанието ви за банани и тоалетна хартия унищожи и българските села.

13

Анонимен

преди 1 година

До 20: Банките си мислят за печалба, а не за хората. Явно клона е бил нерентабилен и не е било изгодно за тях да седи, дали хората ще ходят на 30 или 50 км , от а може и повече Теа не ги интересува. Капитализъм.