Снимка: Bulgaria ON AIR

Ръстът на цените на имотите и наемите ще продължи. Това прогнозират брокери. Причината - търсенето все още е по-голямо от предлагането. Най-сериозен остава интересът към двустайните и тристайните жилища. Тенденциите на имотния пазар бяха представени на бизнес дискусия, организирана от сайта Imoti.net.

Петър е студент и от около два месеца си търси апартамент под наем.

"Цената е голям фактор, но също така гледам да е на комуникативно място, да има градски транспорт - тук има трамвай, метро", сподели част от критериите си Петър.

Апартаментът, който разглежда е около 60 кв. м., обзаведен, наемът е 700 лева на месец.

"Диапазонът между 700-1000 лв. е най-търсеното в момента като апартаменти", коментира брокерът на недвижими имоти Румяна Стоилкова.

Брокерите казват, че въпреки високите цени, клиенти има както за наемане, така и за покупка на имоти.

"Търсенето е в пъти по-голямо от предлагането, просто има малко по-завишени цени, а купувачи има доста на пазара", коментира Стоилкова.

Пазарът на имоти остава много активен въпреки всички негативни събития през последните месеци, свързани със световна пандемия, глобална криза с цените на енергоносителите и войната в Украйна.

"В момента ситуацията е много особена, трябва да се внимава и да не се поемат излишни рискове, конфликтът е наблизо, инфлацията е голяма", предупреди анализаторът в "Явлена", Младен Митов.

В София през последните 2 год. са въведени в експлоатация 10 хиляди нови жилища. "Малинова долина“, "Кръстова вада", "Студенски град" и "Витоша" са кварталите с най-активно предлагане на ново жилищно строителство, започнало след 2020 г.

"В момента това, което е актуално на пазара, е между 60-70 кв. за двустайно и между 80-90 за тристайно строителство, т.е. квадратурите са намалени с оглед възможностите на хората", обясни председателят на УС на НАСП Георги Шопов

Последните две години търсенето продължава да е повече от предлагането и поради това цените все още растът. Според анализатори ръстът в цените на имотите в столицата на годишна база е около 18%. Запазва се и тенденцията на повишено търсене на извънградски къщи с дворове.

"Това са хора, които правят един осъзнат избор и идват на село не като бягство, а променят стила и начина си на живот. В момента мога да кажа, че между 20-40% са по-скъпи имотите в селата", уточни председателят на Асоциацията на българските села Борислав Борисов.

А най-скъпото българско село вече не е Арбанаси. Първото място в класацията държат селата около София, като имотите в Бистрица например вече са по-скъпи от тези в центъра на София.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase