Снимка: БГНЕС

От трафик кулата на бургаското пристанище се контролира корабния трафик в Черно море и се следят движението на корабите в акваторията на страната.

След предупреждението на правителството за опасност от морски мини, отнесени от буря от Одеса, са предупредени всички кораби при засичане на опасен обект да сигнализират незабавно.

Още по темата
Според "Морска администрация" обаче, непосредствена опасност няма.

"Към настоящият момент няма непосредствена опасност морски мини да достигнат до българското крайбрежие. Самата циркулация на морските течения е такава, че те ще бъдат отведени далече от българските води. Някъде към Истанбул, Босфора и по-нататък", коментира Александър Илиев, директор на "Морска администрация" Бургас.

Ако все пак достигнат до нашите води това ще е от 8 до 10 дена, но заради теченията ще преминат далеч от нашите брегове. От ИАРА вече са изпратили съобщение до рибарските сдружения.

"Мярката към този момент е превантивна. Все още нямаме пълна информация за количество и вида на мините, но все пак от вчера сме в комуникация с двете големи сдружение Черноморски изгрев и БГ фиш, за да предупредят своите кораби да внимават, в контакт съм и с Центъра ни за наблюдение на риболова, но от там докладват, че времето е с нас. Не позволява влизането на лодки и кораби с ел. осъществяване на улов, така че от тази гледна точка вариантите за произшествие с наши плавателни съдове – рибарски са намалени до минимум", заяви Христо Панайотов, изпълнителен директор на ИАРА.

Областният управител Стойко Танков свиква среща с участието на Морска администрация, ИАРА и Гранична полиция с цел създаване на организация и координиране на превантивни дейности.

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 10 месеца

предлагам министерството на туризма да направи джетовете по морето безплатни за украинците.

28

До първата буря

преди 10 месеца

После ще са във Варненския и Бургаския залив

27

Анонимен

преди 10 месеца

Тука може да няма, но има пряка опасност да ги отнесе на някой далечен курорт, на който почиват наши олигарси и фолк звезди или някой нашенски наркобарон. Ще се затрие цветът на нацията, тю! Майтапа настрана, да внимават моряците и рибарите ни.