Снимка: Bulgaria ON AIR

Небето в някои райони на Западна България днес беше с оранжев оттенък, а причината бе преносът на прах от Сахара, който обхвана не само Пиренейския полуостров, Западна Европа, а достигна и до нашата страна.

Прах от Сахара не за първи път оцветява небето. Обикновено това се случва в късна пролет или ранна есен, казва пред Bulgaria ON AIR климатологът Петър Янков.

"Това се дължи на по-топъл въздух, който е заел централните части от континента и в неговата периферия от юг се пренася бързо такъв сух въздух с прашинки от Сахара. Поради вятъра, който се създава, се издигат тези прашинки във височини, като се пренасят над централноевропейските страни", обясни той.

Тази година обаче оранжевото време изпревари пролетта, която пък посрещаме на 20 март. Повишение на температурите още не се очакват.

"Между 20 и 22 март се очакват отново валежи и те ще бъдат отново смесени от дъжд и сняг с понижение на температурите", посочи климатологът.

Пролетта ще настъпи по-късно от очакваното. "Около 24-25 март, когато се очаква едно трайно затопляне, с чувствително повишение на температурите", прогнозира Петър Янков.

Месец април пък ще започне с повече слънце.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase