Една от най-големите католически общности в страната - тази в Белене, приема и помага на десетки бежанци от Украйна. Обединени заедно православни и католици дават подслон на майки с деца и възрастни хора, които търсят спасение от ужаса на войната.

Марина, която е университетски преподавател  в Украйна, тръгва за България преди десет дни,  заедно с двете си дъщери, сестра си, възрастните си родители и двегодишната си племенница.

"Ние тръгнахме в нищото, за нас беше важно да избягаме на безопасно място. Първо пристигнахме в Одеса, после в Молдова, Румъния и накрая в България. Благодаря за милосърдието, което срещам тук. Голяма благодарност към целия град Белене, към Мирослав, хората са много състрадателни, те ни помагат с каквото могат, затова голямо благодаря", сподели Марина пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Координационен център за бежанците в малкото градче е местен хотел,  приютил вече 29 майки с деца и възрастни хора от Украйна. От управата му споделят, че са благодарни на цялата католическа общност в града, както и на православните за ежедневните дарения, без които трудно биха се справили.

"За нас това е един братски народ, няма как да не ги приемем. Ако нямаме помощ от държавата, може би още две-три седмици, имаме сигурността, че местните фирми ще ни подпомагат. Цената на тока се променя постоянно, ние се отопляваме с климатици, за храненето - не по малко от 35 лева. Сметките за ток са невъзможни. Самият факт, че държавата е съпричастна, е добре", подчерта управителят на хотела Мирослав Михайлов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase