"Зеленият сертификат" ще отпадне у нас след 20 март. Това заяви вчера на брифинг премиерът Кирил Петков. Ще има ли последствията от това решение? 
 
"Отпадане не означава автоматично отпадане. Преди това ще има последователни мерки, а едва след изчерпването им ще говорим за напълно отпадане на "зеления сертификат". До 20 март тези мерки ще трябва да се спазват, за да може да продължи тенденцията на спад, която се наблюдава в момента", обясни адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Това е средната продължителност на пандемията и се надявам, че вървим към нейния край", сподели д-р Петрова.
 
Според нея решението "зеленият сертификат" да остане само за служителите от 24 февруари е лицемерна мярка.
 
"При положение, че дълго време спорим дали в Народното събрание трябва да има сертификати, въвеждането на подобна мярка за служителите остава неразбрана. Ако сертификатът, маските и наложените мерки целят да спрат разпространението на заразата, как контролираме хората в заведенията? Само персоналът ще спазва мерки и ще бъде проверяван от работодателя, докато всички останали няма да ги спазват. Не е логично нито от правна, нито от медицинска гледна точка", коментира д-р Петрова.
 
"От правна гледна точка ни очакват интересни, но недобри неща. Дано чисто житейски след отпадането на мерките наблюдаваме повече положителни неща", завърши д-р Мария Петрова.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase