Бюджетът за тази година е на финалната права. Предстои неговото окончателно приемане в пленарната зала. 
 
"Бюджетът е насочен към увеличаването на доходите на най-уязвимите групи. Виждаме сериозна загриженост, но с такива големи разходи предизвикателство е инфлацията. Към момента е вносен компонент в България, така че очакванията са към края на годината да има по-малък инфлационен натиск", посочи финансистът Юлиан Войнов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН не смята, че увеличението на заплатите е толкова гарантирано заради "сиви практики". 
 
"Не можахме да видим здрава логика между минималната заплата и максималния осигурителен праг. Бяха предприети увеличения за гилдии, които не трябваше да бъдат притискани - като земеделските производители, където увеличението на минималния осигурителен доход ще доведе до изтикването на част от тях извън пазара. В този смисъл мисля, че бюджетът е непремерен", коментира икономистът.
 
"При 9% инфлация в началото и 3% на края на годината, средният процент е 6%. Но не бих си заложил заплатата на 3% в края на годината, защото ще има и инфлация на недостига – много производителите излязоха от пазара и това ще доведе до дисбаланс на търсенето и предлагането. Още сега през февруари очаквам да достигнем темпове от 10 и над 10% инфлация", прогнозира икономистът.
 
"Съдебната система е неефективна и огромна част от средствата ще отидат към увеличение на бонусите на магистратите. Но това е политическо решение, управляващите си имат своите аргументи и с финансов механизъм се опитват да провокират системата да работи по-ефективно", отбеляза Войнов.
 
"Тези 20 млн. са под това, което е необходимо за БАН. Има съществена разлика в увеличението на заплатите на депутатите и на БАН. Много от най-талантливите и кадърните напуснаха заради недофинансиране, а лишаването на БАН от средства е просто смешно. Не виждаме дългосрочна политика", отсече ученият от Института за икономически изследвания на БАН.
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase