Снимка: БГНЕС

"Измамник по професия"- така от пловдивската прокуратура определиха мъжа, измамил над 80 души от цялата страна с фалшиви обяви за работа. 

Жертвите са предимно безработни. Той им обещавал надомна работа, като за целта било необходимо да му преведат определена сума пари за материали.
 
Измамникът се е занимавал с подобни схеми от 2012 година, каза Атанас Илиев от районна прокуратура - Пловдив пред Нова тв.
 
Последната схема на 37- годишния мъж от Перник, действа в сайт за надомна работа. 
 
"Той подава обява в сайт за надомна работа за сглобяване на играчки. Хората се обаждат, след което той им иска по 42 лева, за да им изпрати материалите, с които да сглобяват играчките, с уговорката, че като сглобят играчка, той ще им плаща по 40 стотинки. Но в момента, в който хората изпратят 42 лева, всичко за тях приключва", обясни прокурор Илиев.
Още по темата
 
Справката за съдимост на измамника, направена от районната прокуратура в Пловдив посочва, че мъжът се занимава с подобни схеми от 10 години.
 
"Затова деянието е извършено при опасен рецидив. Точно това ми даде основането да го нарека “Измамник по професия”. За нас той е такъв", заяви още прокурор Илиев. 
"Имаме работно обвинение с 36 измамени лица. Имаме оперативни данни за над 80 измамени лица. И продължаваме да издирваме хора, тъй като установяваме, че много от пострадалите не са подавали сигнали."
 
Вчера районна прокуратура Пловдив се самосезира за втори вид измама.
 
"Изпращат имейли от името на енерго дружество, че трябва да се възстановяват суми за внесени такси за ток. Целта е гражданите да вкарат данните от кредитна или дебитна карта, за да могат после измамниците да ги използват", обясни новата схема прокурор Атанас Илиев, като сподели, че дръзките измамници, е изпращали подобни имейли дори и до негови колеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase