Снимка: БГНЕС

Вече общопрактикуващите лекари и специалисти в извънболничната медицинска помощ ще могат да регистрират електронни прегледи и да издават амбулаторни листове в електронен формат. Това съобщиха от "Информационно обслужване", националният системен интегратор на държавната администрация.

Не става въпрос за електронни прегледи, подчерта пред БНТ д-р Николай Брънзалов, зам.председател на БЛС.

Прегледите ще бъдат електронно регистрирани и съхранявани в Националната здравна електронна система. От пациента ще зависи какъв достъп и за колко време да даде на лекарите до електронната регистрация на прегледа, обясни д-р Брънзалов.

Изписването на електронната рецепта се издава след преглед при лекар, а да ни звънят по телефоните от аптека, подчерта той.

Още по темата

Д-р Брънзалов обясни, че чрез електронното досие вече няма да се налага пациентите да чакат, за да предадат лабораторните си изследвания на консултиращия ги лекар.

В момента, в който е издаден електронният талон и лабораторията обработи съответния биологичен продукт, той се качва пак в Националната информационна система, обясни зам.-председателят на БЛС.

Ще отпаднат и отчетите към РЗИ-та, допълни той.

Според д-р Брънзалов в най-скоро време ще се създаде много сериозен проблем с дефицит на общопрактикуващите лекари, тъй като има сериозен отлив на желаещи да практикуват.

Той съобщи още, че от БЛС са против новата заповед на здравното министерство към общопрактикуващите лекари да отчитат количествата и вида на ваксините, с които разполагат във всеки кабинет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase