Снимка: Bulgaria ON AIR

Отново ръст в цените на горивата у нас. Само за ден средната цена се повиши с между 1 и 3 стотинки за литър. На годишна база масовия бензин А95 е поскъпнал с близо 32% и вече достига средно 2,51 лв./л.

При дизела увеличението е дори по-голямо - 35%. В момента средно се търгува за 2,58 лв. за литър. При пропан бутанът ръстът е от 40%. Ако за литър през февруари миналата година сме плащали под 1 лев, то при зареждане на автомобила днес средната цена е 1,40 лв./л.

Най-осезаемо е поскъпването при метана - от рекордните 113 %. От 1,32 лв./л. през февруари 2021 година цената за литър метан е 2,82 лв./л. или литър от суровината е поскъпнал с 1,50 лв.

Дойчин Стоянов помни, че е карал с газ за 0,80 лв. на литър. Сега обикаля по бензиностанциите, за да намери по-ниски цени.

"Това е безбожна работа. Всеки ден по 10, по 20, по 10, по 20, всеки ден ги вдигат цените. Не е добре. Ако ти кажа, че на 0,80 лв. съм карал, сега ми идва много вече", сподели той.

На годишна база към днешна дата масовият бензин А 95 е поскъпнал с 0,60 лв., а дизелът със 67.

"Виждате какво се случва с пазара на суров петрол, трендът е непрекъснато нагоре. Вчера бяха достигнати стойности от 96 долара за барел, днес са малко по-ниски, около 94,5. Ситуация, която е провокирана от това, което се случва е Украйна, има напрежение там, пазарът се притеснява от намаляване на доставките", коментира Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Хората все повече се ориентират към придвижване с алтернативни превозни средства.

"Предимно колело карам, по-евтино е и здравословно, най-важното. 166 км съм изминал за 15 дни, 10 км ми е средно на ден с колата, а с колелото изминавам повече", подчерта Деян Кралев.

А прогнозите за още по-сериозно поскъпване са напълно реални.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова по Bulgaria ON AIR

Коментари Напиши коментар

61

Да ви осветля

преди 4 месеца

Най-качествен и изгоден като цена е дизелът в Ромпетрол.

60

Улицата

преди 4 месеца

A да минат 90 дни от управлението на Радев, Кирето и ост. тарикати,та да видим докъде ще я докараме.

59

Роко Скиавоне

преди 4 месеца

Нищо не обикалям ,зареждам на бензинка която е по моят маршрут и тия стотинки не ме интересуват.Гледам едни софиянци като идват на село така са изчислили колкото на връщане да могат да стигнат до Марешки в София