Президентът Румен Радев беше категоричен, че преди да започнем преговори със Северна Македония, българите там трябва да бъдат вписани в Конституцията им. 
 
"Организациите на македонските българи искат да бъдат вписани в Конституцията, а България подкрепя това тяхно искане, това е съвсем обяснимо. В Конституцията на РСМ са вписани всякакви други части от народи, но българите не са. Там са албанците, сърбите, ромите, дори бошняците. Нелогично е българите да не са вписани", каза журналистът и водещ на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Защо е важно за македонските българи да бъдат вписани?
 
"Защото по този начин се легитимират, те съществуват чисто юридически. В момента няма българи, заемащи места в държавните и общински институции - полиция, прокуратура, съд, Народното събрание. Тук става въпрос за правото на македонските българи да заемат определени места в живота на Република Северна Македония, а също така става въпрос и за човешки права", подчерта Милотинова.
 
"Бяхме свидетели на какви ли перипетии, през които минаха македонските българи. Сваляха се български номера на автомобилите, рушат се паметници, подменят се каузи. През октомври месец се разби плочата на войводата Велко Скочивирчето в Прилеп. Тогава, освен че беше подменен надписът от български на македонски, беше подменена и каузата на тези хора - за какво са се борили. Не виждам коя европейска държава може да приеме подобно отношение към историята, към паметниците и към човешките права", добави журналистът.
 
По думите ѝ до ден днешен децата на македонските българи учат неистини и откровени лъжи, както и обидни квалификации за техните предци.
 
"Те учат, че българите са татари и монголи, не можем да кажем, че е обидно, но не е вярно. И другото по-страшно - че българите са фашистки окупатори. Още едно поколение ще бъде изгубено с облъчването с тези неистини", категорична е Милена Милотинова.
 
"Актовете на омраза и вандализъм от страна на РСМ продължават. Те не са един и два: Гоце Делчев е историческа личност, която трябва да ни обединява, да ни свързва. Когато договорът между България и РСМ е залегнал в преговорната рамка, в която Македония може би ще стартира преговори за членство в ЕС, вече Европейската комисия ще има правното задължение да следи дали този договор се спазва. Защото ние виждаме многократни доказателства, че той не се спазва, включително и срещата на президента Пендаровски с ОМО "Илинден", което е нарушение на договора.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase