"БДЖ Холдинг", "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД и "БДЖ-Товарни превози" ЕООД се сливат в Национална компания "Български държавни железници". Транспортният министър Николай Събев представи и Борда на директорите на новата компания.

 
"Специално за железниците такова събиране е правилно, но само ако има следваща стъпка - обединение в хоризонтален холдинг с НКЖИ и ремонтното предприятие на железниците. По модела на Германия, Франция и Австрия новият борд да стане по-гъвкав и да има представители на превозвачите и логистичните фирми", коментира пред Bulgaria ON AIR проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт.
 
Той е категоричен, че не може да имаме влакове, които се движат с 200-250 км/ч, тъй като това касае нова и скъпа инфраструктура. 
 
Той изтъкна, че едва около 3% от пътуванията у нас се извършват с влакове.
 
"Няма пътническа железница в света, която да е печеливша. От нея има много вторични ползи. Благодарение на железницата се е развила цялата инфраструктура. Може да излезе, че за един пътник по някои линии плащаме 1000 лв. или повече", заяви проф. Ананиев.
 
"Инфраструктурата я има, тя трябва да се интегрира. Билетите трябва да бъдат за всички видове транспорт. В България железницата не е част от градската инфраструктура и мобилността на хората. На Централна гара е нещо ужасно. Имаме многобройни прелези. Нямаме система за обучение на кадри. Откъде ще намерите кадри и откъде те ще управляват тези влакове?", каза още проф. Ананиев.
 
Транспортният експерт инж. Варужан Апелян отбеляза, че поставените цели пред БДЖ са доста сериозни и амбициозни. Едната цел е до 2023 г. да имаме държавни железници в цветущо финансово здраве. 
 
421 млн. лв. са натрупаните загуби в БДЖ за последните 20 години. 
 
"Когато предложим на пътниците достатъчно добра услуга, която да ги свали от техните автомобили, влаковете ще се напълнят. Ако се постигнат високи нива на ефективност, свързани с модерни технологии... Когато върнем хигиената и влаковете се поддържат в нормално техническо състояние", коментира още той. 
 
Гледайте цялата дискусия във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase