Снимка: БГНЕС

От 2 февруари и община Ловеч започва поетапно редуциране на уличното осветление по главните улици и в Централната градска част. Това се налага поради поскъпването на електроенергията, отчитат от общинската управа.

Режимът ще засегне и специалното нощно осветление на Покрития мост, Ловешката крепост и на паметника на Васил Левски. Тези осветителни тела ще бъдат сред първите загасени.

По булевардите и централната градска част ще се оставят лампи на шахматен принцип, през един стълб. Дейностите по изключване ще започнат от булевардите „България“, „Мизия“, „Освобождение“, улиците „Цачо Шишков“, „Търговска“ „Васил Левски“, „Осъмска“, „Крайречна“ и др.

Няма да се прави промяна и по онези улици, където има енергоспестяващо LED осветление.

Няма да се спира осветяването на кръстовища и пешеходни пътеки. Без промяна остава осветеността по всички останали улици и по кварталите, включително на алеята "Баш бунар".

Няма да има промяна в режима на осветление в останалите населени места в общината.

Очакваната икономия е в рамките на 12 процента.

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова заяви, че мерките се налагат, за да се намали негативното финансово отражение от високите цени. Това положение ще продължи, докато се овладее кризата с цената на електричеството, докато станат ясни колко са  компенсациите за общините и докато не бъде приет общинският бюджет за новата година.

От общината в Ловеч отчитат, че ако за декември 2020 г. е платено 26 487 лева, то за декември 2021 сметката е 55 421 лева. Изразходваните средства за електроенергия за сгради и съоръжение към Община Ловеч като количество е намаляло (сравнение между декември 2020 и декември 2021) с 12 %, а разходите са се увеличили с 48 %.

Приетите мерки са съобразени с безопасността на гражданите, стремим се да не нарушаваме нормалното функциониране на градската среда и да не бъдат нарушени основните човешки права на гражданите, съгласно конституцията, допълни кметът Корнелия Маринова.

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 1 година

Борисов им го каза, че няма да се справят. Позна.

22

Анонимен

преди 1 година

Новото правителство ни върна в 90-те години. Режим на тока. Очаквам и режим на водата. Скъпотия, ежедневни тежки престъпления. А толкова им вярвах.

21

Анонимен

преди 1 година

Да измият улиците с тежка вода от кремиковци и всичко ще засияе.