Снимка: БГНЕС

Детски градини и училища трудно се справят със сметките за тока.

"Към настоящия момент ние успяваме да изплатим всички задължения за ток и отопление, но от месец декември сключихме договор, с който цената се увеличава от 27 ст. до 49 ст. за киловат. Така училището аз същото потребление ще плати около 10 000 лв. за януари, при около 5000 лв. месец по-рано". Това обясни пред БНТ Нели Костова, директор на 32 СУИЧЕ "Св. Климент Охридски".

Още по темата

Подобно е положението и с "Топлофикация"-София. Това води да няма яснота каква сума ще трябва да се плаща всеки месец. Много трудно ще се справим, ако увеличението на цените продължи. Нямаме яснота с какъв бюджет ще работим оттук-насетне, сега училището се разплаща с икономии от издръжката, коментира още Нели Костова.

В детските градини децата са намалели, но от ръководствата им нямат право да сливат групи заради противоепидемичните мерки. Така не могат да затворят някой от корпуса, за да намалят отоплението в него. "Не виждам как ще се справим с ток и електроенергия. Имаме басейн, който явно ще го спрем и ще лишим децата от спорт и удоволствие", заяви директорът на детска градина "Чайка" в Бургас Димитринка Топалова. По думите й, предният месец са платили 16 хиляди, а сега сметката е 26 хиляди.

Трудно е и положението и в основно училище "Елин Пелин" в града. Директорът Пепа Запрянова заяви, че и сметките за ток също са завишени на базата на декемврийската сметка. "На базата на декемврийската смета е 10 300 лв. Сравнено със сметката от 2020 г. е 1590 лв", обясни тя и допълни, че се отопляват на ток и пелети като и на тях цената е увеличена. "Пелетите от миналата година бяха 350 лв. на тон, а сега са 780 лв.", допълни директорът.

"Трябва да осигурим всички условия за образователния процес. Надявам се следващата седмица децата да се върнат в училище и в стаите да е топло", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase