Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Очакват се над 200 хиляди работни места да бъдат отворени през годината. Според Васил Велев от АИКБ, програмите за подкрепа на много места са довели до там безработни да получават повече отколкото работещи на заплата.

"Около 150 000 души са безработните у нас, които си търсят работа, а поне още толкова не си търсят - наричат ги "обезкуражени". Има 12 000 назначени на фона на над 20 000 безработни за първите три седмици на 2022 г. 1000 души седмично са оставали без работа миналата година, а сега са 4 пъти повече, но това е характерно за началото на януари", обясни той пред Нова тв.

По думите му сред факторите за безработица е съкращаването на дейността на доста предприятия.

"Има и голям недостиг на работна ръка със средна и висока квалификация. Работодателите приемат и неграмотни, обучават ги, работят известно време, емигрират и предпочитат да се върнат и да получават 60% от заплатите си в чужбина", разкри той. Според него прогнозата е безработицата да е 5%.

"Всяка година губим 50 000 души на пазара на труда. Бизнеси, които разчитат на много труд, трудно ще намират кадри", прогнозира Велев.

От своя страна Мина Топалова от сдружението "Тук-там" отчелязва, че в техния кариерен портал се наблюдава увеличение на броя предлагани места, както и в кандидатствалите. "Важно е да се каже знае имат квалификацията кадрите да заемат свободните позиции и дали работодателите са готови да ги обучат", посочи тя. И допълни, че трябва да се влагат повече усилия в преквалификация.

"В IT сектора, производството, финансите и преработващата промишленост има силно търсене на кадри", подчерта Топалова.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.