Сметката за ток на болницата в Ардино е само един от примерите за лавинообразното повишаване на цените. За последния месец лечебното заведение е получило фактура на стойност 11 000 лева. Това е четири пъти повече от досегашните сметки, уточнява управителят на болницата д-р Гюнер Осман пред БНР.

"Никога не сме плащали по-високи цени от три хиляди лева месечно на цялата сграда, за отопление. Колкото и пъти да сме завишили употребата на електрически уреди, никога не можем да стигнем тази стойност. В пъти увеличение", посочи той.

За лекарства за месец плащат от порядъка на 3-4 хиляди лева. "Цената на тока за нас е по-висока, отколкото стойността на самите лекарства", казва д-р Осман.

Повишените цени на електроенергията и хранителните продукти могат да поставят под въпрос съществуването на малките болници като тази в Ардино.

"Всичко се завиши, не само цените на тока – цените на лекарствата, на храните, на водата. А пък цените на клиничните пътеки са едни и същи, не са се променяли. Няма как адекватно да извършваме някаква дейност. Тези пари трябва да дойдат отнякъде, не знам какво ще се прави", коментира болничният управител.

По думите му лечебното заведение засега успява да се справи въпреки увеличените разходи. Има животоспасяващи лекарства, но въпросът е докога. Както и докога ще могат да плащат огромните сметки за ток.

Управителите на лечебни заведения в област Кърджали настояват за спешна помощ от държавата така, както ще бъдат подпомогнати други сектори.

Въпросът с високите сметки за електричество е бил обсъден на последното заседание на Областния кризисен щаб. Протоколът от срещата ще бъде изпратен в Министерския съвет и в здравното министерство, а управителите се надяват да получат финансова подкрепа от правителството.

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 3 месеца

Капитализъм за капиталистите, социална държава за народа. Болниците да се преместят на регулирания пазар. Най-дребният бизнес да се прехвърли на регулиран пазар. пазарната икономика да се предложи и да се яде от големите бизнесмени с големите коли, чхти, офшорни сметки и крадене на ДДС, еврофондове и държавни поръчки.

25

Капитан Блъд

преди 3 месеца

Всяка втора болница затваря. Всяка втора кръчма - също. Всеки втори завод - до месец спира. И.т.н . Просто върви ПРОМЯНА!!! Нали това искахте дами и господа? И гласувахте за БСП, харвардци , чегъркаджии, ***, ***, милиционери и какви ли не извадени от нафталина комсомолци и деца на партийни "другаре".

24

Анонимен

преди 3 месеца

Кирчо ще им прати от хранителната добавка