Снимка: БГНЕС

И днес в страната са регистриране висок брой на новозаразени и починали с коронавирус. В разгара сме на новата вълна, а в София и страната вече има предприети противоепидемични мерки.

Още по темата

"Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над  40. Може да кажем, че този вариант малко по-малко завзема превес над Делта варианта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като проява клиника, но е доста по-заразен”. Това каза пред Нова тв инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите от лекарите се очаква с нетърпение му се очаква появата на първите противовирусни препарати за лечение на COVID-19 – така наречените моноклоналните антитела. "Това ще е първият ключ с борбата с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но те са превантивно средство, за да не се допусне голямо разпространение на вирус. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – трябва да има алтернативен начин на лечение".

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които да са адаптирани към Омикрон варианта. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза – имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта”.

"53 процента е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74 процента е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93 процента е вероятността да не почине след заразяване с Омикрон.  Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани", посочи той. "Засилва се притока на деца към педиатричните отделения", допълни д-р Вълков.
 

Коментари Напиши коментар

88

Анонимен

преди 3 месеца

Относно антиобиотиците,които в България се пият за щяло и нещяло- антибиотик вирус не може да убие.Антибиотиците се приемат само за бактериална инфекция,не вирусна.Единственото,което може да убие един вирус е индивидуалната имунна система.Прекомерна употреба на антибиотик води до резистентност на бактериите.

87

nina

преди 3 месеца

#87Ваксинирам и имунизиран означават едно и също.След преболедуване на даден вирус също можеш да развиеш естествен имунитет.И в двата случая -след ваксинация или преболедуване,този имунитет отслабва,конкретно с Ковид вируса в рамките на 12 или по-малко месеца.Което означава,че пак можеш да се заразиш и разболeeш. Колко тежко ще изкараш един вирус зависи от възрастта ти,допълнителни заболявания и общото ти физическо състояние.

86

Анонимен

преди 3 месеца

Цели цирк с "мерките" беше, за да се забави естественото преминаване на вируса и получаването на естествен имунитет. Благодарение на тези мерки умряха и ще умират повече хора, отколкото ако бяха оставили нещата на естествения им ход.