Празни коридори, стари избелели надписи, отворени врати на стаи с овехтяло и изпочупено болнично обзавеждане. Това е само част от ужасяващата гледка, оставила жив спомена за отминалото, във фалиралата преди десетилетие болница, която е обслужвала общините Кула, Грамада, Макреш и Бойница. Хората от Северозапада разказват за мъката на оцеляването от липсата на достъпно здравеопазване. Как се стигна до решението единственото лечебно заведение в района да бъде закрито, зрителите на Bulgaria ON AIR ще научат тази събота, 22 януари от 19 часа, в предаването „Историите ON AIR“ с водещ Миглена Георгиева.

Болницата в Кула работи до 2010 година. Тогава е в ход поредния етап от реформата в здравеопазването. Министерството на здравеопазването променя правилата за работа на лечебните заведения, за да подобри качеството на обслужване на пациентите. Резултатът обаче е точно обратен – много от общинските болници затварят. Сред първите е тази в малкия северозападен град. Днес, във време на пандемия, местното население смята, че това е геноцид, защото се чувстват обречени.

След закриването на болницата в Кула, държавата разкрива спешен кабинет и предоставя на общината една линейка. Но пътищата в района не могат да се сравняват с градски улици или магистрали. Често обслужването на болен от отдалечено село отнема повече от час. А ако в момента има втори спешен случай, любезно му се отговаря, че трябва да изчака.

„Много лошо се направи, че се закри. Защото тука хората са много и не могат да издържат да ги карат до Видин. И кой тръгне за Видин, връщат го обратно починал. Рядко са тези, които се връщат живи“, споделя пред камерата Цанко Петров, жител на гр. Кула.

„Под мотото всички в България да имат равен достъп до здравеопазване се получи, че този достъп съвсем не е равен и не е еднакъв. Твърдя го, че човек, който живее във Видин и този, който живее в Кула или в едно село от Кулската община примерно Извор Махала, видинчанинът ще отиде дето се казва през улицата и е в лабораторията, а един възрастен човек от Извор Махала трябва предварително да го планира, да тръгне сутринта рано с автобуса, да си загуби целия ден и това за мен не е равен достъпът до здравеопазване“, смята д-р Владимир Владимиров, кмет на община Кула.

За носталгията към закритото лечебно заведение, как се стига до неговото затваряне и как се справят жителите на четирите общини – научете тази събота, 22 януари, в предаването „Историите ON AIR“ по Bulgaria ON AIR, от 19 часа.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 3 месеца

Закриването на болницата в г. Кула започва на 09.09.1944 г.с ликвидирането на частната собственост, обезземляването и неуспешните опити за индустриализация на типично земеделски и животновъден район.Това доведе обезлюдяване на района и от 2000 жители по селата стигнаха до 20-тина.От над 30000 жители обслужвани от болницата станаха 3000.ЛЗ няма как да се издържа.Няма как да покрие изискванията за апаратурна съоръженост и поддържа квалификация.Така ЛЗ става опасно за пациенти и персонал.

4

Анонимен

преди 3 месеца

Нищо не се прави за хората от провинцията, всички промени и подобрения остават само за столицата.

3

Анонимен

преди 3 месеца

Не могат без болница. А често хората нямат и транспорт. 1 автобус на ден за някои селца там Е лукс. Търсиш приятел, познат, плащаш и се молиш да намериш такъв без работа. Или стигаш до Видин, хващаш влака за София и в "Пирогов". Кулската болница поемаше всякакви случаи и имаше добри оператори! Сега те са извън областта, но хората си ги търсят още.