Снимка: БГНЕС
Днес започва евтаназирането по хуманен начин на пекински патици във ферма, където е установено огнище на птичи грип. Фермата се намира в хасковското село Жълти бряг. Това съобщи след заседание на Областния кризисен щаб за директорът на Областната дирекция по безопасност на храните /ОДБХ/ в Хасково д-р Стойчо Курдов, цитиран от Нова тв.
 
Унищожени ще бъдат 5800 птици на възраст 47-48 дни и ще се осъществи по смесен способ - с газ въглероден диоксид, познат още като "сух лед", и фенол, уточни Курдов. 
 
"Мъртвите пернати ще бъдат загробвани на територията на стопанството. Патиците е трябвало да бъдат заколени преди 2 дни, и проба преди процедурата е установила Инфлуенца А", поясни още ветеринарят.
 
"Предполагаема причина за заразата са дивите птици, които по това време на годината мигрират", посочи Курдов. 
 
Около засегнатата ферма вече са определени 3-километрова предпазна зона и 10-километрова наблюдавана зона. 

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 1 година

Еи съсипват ни производството с измислен птичи грип. Продажници! Къде са еколозите? Защо толкова птици масово ще се избият? Кое е хуманното на убииството на птици с газ? То тогава и Хитлер е бил хуманен към евреите!

4

Зевзек

преди 1 година

Хич не са пекински, най са си хасковски патици!

3

Анонимен

преди 1 година

Супер и птичи грип освен останалите за пари и майка си ще продадеш българско нали и държавата ще продадеш за България става дума ние сме ди продажници от Средновековието иначе нямаше да сме до тоз Хал