Снимка: БГНЕС

От тази година плащаме повече, както при теглене на каса, така и на банкомат. Таксите ще бъдат различни в зависимост от сумата. По-скъпо ще ни струва и при превод на средства – т.е. ако местим пари от сметка в сметка: независимо дали сметките са в една и съща банка, или в различни. Обслужването на разплащателна сметка също поскъпва за някои от банките.  И през т.г. обаче се очаква нивата на лихвите да останат ниски и тегленето на кредити да е сравнително евтино.

Всяка сума, която влиза или излиза от банковата сметка на Славия Иванова, е минус върху доходите й. Тъй като е свързана с поредната такса, която трябва да плати. "Всяко едно действие е свързано с такси. Банкови преводи – такса. Теглене от банкомат – такса, теглене от сметка – такса. Ежедневно – има такси", споделя пред Нова тв Славия Иванова, потребител. Затова и всеки ръст в таксите на банките ще е нов разход за джоба й.

От началото на годината повечето големи банки вдигнаха най-масовите такси, които клиентите плащат. Най-вече – за операции на гише, където ни обслужва банков служител.

"Теглене на пари в брой от банков служител, внасяне на пари в брой през банков служител, преводи, които се правят на гише – увеличенията там са най-често между 10 и 30 % спрямо предишните такси. Ако в част от банките, за да внесете пари в брой таксата досега ви е била 2 лв. – сега най-вероятно ще платите 3 или 3.50. Ако досега ви се е налагало да направите превод в банков клон и сте плащали 2 лв. – сега ще ви се наложи да платите 2.50 или 3 лв.", посочва  Тихомир Тошев, финансов и кредитен експерт.

Коментари Напиши коментар

54

Nikoi

преди 6 месеца

В цяла европа е незаконно взимането на такси от банките. Само в нашата *** държава която претендира че е европейска не и отърва това правило и даже си го узаконява. Мафия и половина.

53

Анонимен

преди 6 месеца

В Англия всяко теглене от който и да е банкомат е безплатно!

52

Анонимен

преди 6 месеца

В Испания и предишната и сегашната банка нямат такси за преводи в целия ЕС , пращам си 100евро на българската карта и получавам 195.20лв - картата е без такси и с две безплатни тегления на месец , ако я зареждам от офис на фирмата ти вземат около левче на превод.