"Задават се валежи, днес е последният по-топъл ден. Започва продължителен период, в който Балканите ще бъдат атакувани от по-влажни и студени въздушни маси. Когато въздушните маси са с различна температура - студени и топли се срещнат на една височина, се получава конвергентна линия. Когато се срещнат на различни височини - се създава линия на неустойчивостта. Ние това го усещаме с бързо увеличение на облачността, валежи, предимно от дъжд", каза синоптикът Петър Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Те ще бъдат интензивни в югозападните части от страната и впоследствие източните части - Добруджа, където към 11,12 януари се очакват и виелици, тъй като ще се усили северният вятър. След това следва вторична вълна от снеговалежи. Около 15 януари, ако се сбъднат прогнозите, ще имаме снежна покривка от 8 до 15 см.", посочи Янков.
 
Синоптикът подчерта, че в България мъглите са едни от най-неблагоприятните метеорологични явления.
 
"Радиационни са мъглите в района на Благоевград и южно от Бургас. Това са мъгли, които са образуват от изстиването на въздушните маси. А от утре ни очаква пълен обрат на времето. В почивните дни в планините се очакват валежи от мокър сняг, а в населените места - дъжд. Ветровете във високите части ще бъдат от юг/югозапад, а в ниските части - от изток/югоизток", сподели Петър Янков.
 
Периодът между 15-18 януари ще ни донесе повече слънце.
 
"19-20 януари се очаква нова вълна от снеговалежи, те ще бъдат по-слаби. Повече ще бъдат в Северна България", добави синоптикът.
 
Вижте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase