Снимка: БГНЕС

През коледните и новогодишните празници румънските туристи са похарчили 45 милиона евро за ваканции в чужбина и 30 милиона евро за почивка в страната си, сочат данните на Националната асоциация на туристическите агенции в Румъния.

България, заедно с Египет, е най-предпочитаната дестинация в чужбина за почивка по празниците за румънските туристи. В страната ни са пристигнали пет хиляди румънци, като също толкова са отишли и в Египет. За празниците доста румънци са пътували и до Дубай, Турция и Австрия.

Близо 5000 румънски туристи са посрещнали Нова година в планинските ни курорти, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

„За почивките в чужбина похарчените средства са около 45 милиона евро. Имаше оферти за всеки джоб – от 150 евро на човек за новогодишна почивка в планински курорт в България до 2000, 3000 и дори 4000 евро на човек за екзотичните дестинации“, посочи говорителят на асоциацията Траян Бъдулеску.

Заради големите рестрикции и новата вълна от Омикрон западноевропейските дестинации са били по-малко търсени в сравнение с минали години, а резервациите като цяло са били направени в последния момент. Отчетеният спад в новогодишните почивки в чужбина е от 42 на сто спрямо 2019/2020 година.

С над 30 на сто по-малко са били румънците, посрещнали Нова година в туристически обекти в страната си спрямо тези през 2019/2020г. Поради тази причина много места за настаняване са били с ниска заетост или дори празни. Регистрираният спад от приходите е близо 40 на сто. Спрямо 2021/2020г. обаче се регистрира ръст в почивките,

По данни на румънските хотелиери резервациите в хотелите и ресторантите в Букурещ са отбелязали спад от 57 на сто по време на тазгодишните новогодишни празници спрямо 2019/2020 година. Някои хотели и ресторанти в румънската столица не са работили по време на празниците и заради липса на персонал. Задължително условие за настаняване в хотел или посещение на ресторант бе сертификат за ваксина, преболедуване или тест за коронавирус.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase